Renault ka regjistruar rritje nga viti në vit për 374,000 njësi të reja, duke shitur 3.18 milionë automjete vetëm në 2016. Renault tani është marka kryesore franceze në botë, ndërsa në të njëjtën periudhë vëllimet e Dacia dhe Renault u rritën për 38.8 për qind. Marka Renault është e dyta në Evropë, ndërsa në vitin 2017, Renault i ka rritur ambiciet me linjë të re të produkteve, lansime të reja dhe zhvillim ndërkombëtar.

Rekordet e shitjes botërore

Nën shtysën e planit Renault – Drive Change, shitjet janë në rritje për të katërtin vit radhazi, duke e bërë Groupe Renault markën franceze numër një në mbarë botën, me 3,182,625 automjete te regjistruara në vitin 2016.

Groupe Renault me makina të pasagjerëve dhe shitje të automjeteve të lehta komerciale u rrit me 13.3% në vitin 2016 në mbarë botën, kundrejt 4.6% për tregun në tërësi. Pjesa e grupit të tregut të automobilave në botë qëndron në 3.5%. Të dy markat, Renault dhe Dacia kanë regjistruar një rekord shitjesh. Renault mban pozitën e saj si markë kryesor franceze në botë. Shitjet e Renault Samsung Motors u rritën me 38.8%.
Grupi ka vazhduar të përfitojë nga kushtet e favorshme në tregun e automobilave evropian (deri 7% në vitin 2015), me regjistrimet deri 11.8% në 1,805,290, për një pjesë tregu prej 10.6%.

Jashtë Evropës, Groupe Renault ka arritur shitje rekorde në vitin 2016, deri 15.3% në vitin 2015 kundrejt rritjes prej 5.2% në treg si një e tërë. Vëllimet dhe pjesëmarrja e tregut u rritën në të gjitha rajonet.

“Në vitin 2016 ne kemi shitur 3.18 milionë automjete në mbarë botën, duke vendosur një rekord të ri të shitjes. Strategjia jonë e rinovimit të linjës së produktit dhe zgjerimin gjeografik, në proces për disa vite tani, ka dëshmuar të jetë e suksesshme. Kjo strategji ia mundëson kompanisë sonë të përparojë në mënyrë të konsiderueshme në aspektin e vëllimit dhe pjesëmarrjes së tregut në secilin rajon.” bënë të ditur Thierry Koskas, anëtar i Bordit Ekzekutiv për shitje dhe marketing.

Renault me rritje të jashtëzakonshme në tregun e Kosovës

Përfaqësuesi i Renault, Dacia dhe Nissan për Kosovë, AutoMITA ka thënë se një trend të ngjashëm të rritjes së jashtëzakonshme brendet e grupit e kanë pasur edhe në tregun kosovar. Sipas Zgjim Mitës, drejtor ekzekutiv në AutoMITA thuhet se rritja e Renault në tregun tonë ka qenë me shifra drastike, sepse rritja është shënuar deri në masën prej 79% nga periudha e njëjtë e vitit të kaluar.

“Kërkesa për gjitha modelet e Renault në Kosovë gjatë vitit 2016 ka qenë e jashtëzakonshme dhe i ka tejkaluar pritjet tona. Rritja e kërkesës për makinat kryesore të Renault ka shkuar deri në masën prej afro 80 përqind, respektivisht është shënuar rritje me 79%. Por rritja e markës dhe produkteve të Renault për tregun kosovar nuk është e papritur, sepse ky është viti i katërt me radhë që ne si treg e kemi dyfishuar shitjen dhe kërkesat për veturat e Renault. Dhe me këtë trend të rritjes, natyrisht se ne po vërehemi dhe vlerësohemi edhe nga grupi i Renault, pasiqë pothuajse në kohë reale në tregun tonë po sjellim veturat më të reja të Renault, Nissan dhe Dacia, me çmimet dhe opsionet më të favorshme për një veturë të re” ka thënë Zgjim Mita, drejtori ekzekutiv i AutoMita-së që është përfaqësuesi zyrtar i veturave të Renault Groupe për Kosovë dhe Shqipëri.

RENAULT kompania e dytë në Evropë

Në Evropë, pjesëmarrja e tregut të GROUPE Renault (makinat e pasagjerëve dhe automjeteve të lehta komerciale) u rrit me 0.5 pikë në 10.6%. Regjistrimet u rritën me 11.8% në 1,805,290. Shitjet u rritën në të gjitha vendet e rajonit.

Shitjet ishin përsëri për markën Renault, e cila bëhet markë e dytë më e madhe e automobilave në Evropë. Me 1,390,280 regjistrime te automjeteve (deri 12.1% në vitin 2015), pjesa e tregut të Renault u rrit 0.4 pikë në 2015 për të arritur 8.1%.

Në tregun e makinave të pasagjerëve, pjesa e tregut të kompanisë u rrit më shumë se çdo markë tjetër në Evropë, me 0.4 pikë. Kjo është kryesisht për shkak të programit të suksesshëm të rinovimit të gamës së produkteve duke përfshirë Espace, Talisman dhe Megane. New Scenic mori një fillim të mirë, me më shumë se 19.000 kërkesa, në tremujorin e parë të saj në treg.

Renault ka mbajtur lidershipin e saj edhe në makinat qytetit, B-segment, për shkak të shfaqjes së suksesshme nga dyshja dominuese Clio dhe Captur.

Në tregun evropian te automjeteve komerciale të lehta, shitjet e markës Renault u rritën 9.9% për të arritur 296,187 automjete dhe një pjesë tregu prej 14.8%.

Pas njëmbëdhjetë vitesh në tregun evropian, shitjet e markës Dacia ishin përsëri në rritje në vitin 2016 (me 10.8%), në një rekord prej 415,010 regjistrimeve.
Marka Renault qëndron në krye të tregut evropian të automjeteve elektrike, me shitje deri me 11% në 25,648 njësi (përjashtuar Twizy). ZOE drejton makinën elektrike të rangut të pasagjerëve me 21,735 regjistrime (deri 16%).

Në Francë, Groupe Renault ka arritur performancën e saj më të mirë të shitjes në pesë vjet. Renault ka zgjeruar epërsinë e saj si markë kryesor e automjeteve në Francë, me 22.3% të makinave të pasagjerëve dhe të tregut të automjeteve të lehta komerciale, ndërsa shitjet e Dacia goditën një rekord të lartë prej 112.000 njësive, duke e renditur markën si të katërtën për shitje të automjeteve private.

PERSPEKTIVA PËR 2017

Në vitin 2017, në tregun global pritet të ketë rritje me 1.5% deri në 2% në krahasim me vitin 2016. Tregu evropian pritet gjithashtu të rritet me 2%, me një rritje prej 2% edhe për Francën.

Në nivel ndërkombëtar, tregu brazilian dhe rus pritet të bëhen të qëndrueshme. Kina do të rritet me 5% dhe India me 8%.

Groupe Renault do të vazhdojnë të korrë dobitë e rinovimit të linjës së produkteve në Evropë dhe në tregjet ndërkombëtare, me Kwid në Indi, Koleos dhe Kadjar në Kinë, Captur në Rusi, QM6 dhe SM6 në Korenë e Jugut, dhe Alaskan plus SUV në Amerikën Latine. Groupe Renault pret një rritje të qëndrueshme në shitje dhe të vëllimeve të pjesëve të tregut në Evropë dhe në tregjet ndërkombëtare.